Suroviny:
na potření: 1 ks vejce, 150 ml smetana ke šlehání a 100 g máslo
těsto:
4 lžíce cukr
500 ml mléko
2 ks vejce
250 g jáhly
2 špetky sůl
200 g sušené švestky
1 ks citron
Postup:
Švestky spaříme horkou vodou a potom je namočíme do čisté horké vody asi na hodinu. Nabobtnalé švestky scedíme a pokud jsou s peckami, vypeckujeme je.Během "marinování" švestek několikrát spaříme jáhly a pak je uvaříme v osoleném mléce na kaši. Kaši necháme vychladnout. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citron spaříme, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Pekáček vymažeme máslem a zbylé máslo dáme rozpustit.
Do vychladlé kaše vmícháme žloutky, cukr a citronovou kůru. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do jáhlové kaše. Kaši rozprostřeme do připraveného pekáčku a poklademe švestkami. Do smetany rozklepneme vejce, rozmícháme a směsí přelijeme švestky. Nakonec vše zalijeme rozpuštěným máslem a vložíme do předehřáté trouby na 20 minut. Upečený staročeský jahelník podáváme horký.
Komentáře
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.